Olika kvantstrategier
- Magic-formula
- F-score
- Sammansatt momentum
- Trendande värde
- Trendande kvalitet
- Trendande utdelning
- Trendande tillväxt
Varför använda sig av färdiga strategier?
Att använda sig av färdiga strategier kan rent psykologiskt kännas ganska så bra. Du jobbar efter ett förutbestämt mönster, med givna regler och en given tidsram. Du slipper detta med att försöka tajma börsen, köpa fallande knivar, falla för "småspararfavoriter" och strategierna bygger på fundamentalt bättre bolag.
Fördelarna
- Historiskt testade (backtesting)
- Följer fasta regler
- Slipper tajma börsens svängningar
- Bolag med goda fundamentala siffror
- Köpa bra bolag som är lågt värderade
Nackdelar
- Volatilt
- Jobb med att rangordna aktier i excel (tidskrävande och kräver kunskaper i Excel)
- Att inte investera som andra (kan också vara en fördel)
- Svårt att hålla sig ifrån köp-/säljknappen
- Kan underprestera rejält men för att sedan få mycket luft under vingarna
Fungerar dessa strategier? - Backtesting


Backtesting har visat att dessa strategier har överträffat index med marginal historiskt. Ni som investerat under en längre tid har fått insikt om att börsen uppvisar ofta historiska mönster. Ett exempel är att väldigt ofta går börsen svagt september och oktober för att väldigt ofta sluta starkt, så kallat tomterally i december.
"Sell in May and go away" är ett annat bevingat uttryck för att sälja i maj och återvända i oktober-november. Huruvida detta fungerar i verkligheten har jag inte testat.
Magic formula

Jag började med att läsa på lite om magic formula på nätet. Jag blev intresserad och köpte boken . Boken är lättläst och informativ. Den går också igenom hur man ska göra rent praktiskt. Denna bok bör man läsa det första man gör så man får en inblick i värdeinvestering. Boken innehåller gott om exempel på hur man ska tänka och varför man bör köpa lågt värderade bolag. Varför betala mer för ett bolag om man kan få det billigare?
Joel Greenblatt som skrev boken och har tagit fram The Magic formula är en värdeinvesterare och hedgefond-förvaltare. Greenblatt hävdar att hans strategi slog S&P500 96% av tiden mellan 1988-2006. Avkastningen blev 24% jämfört mot S&P500 på knappa 10%. Flera investerare har backtestat denna strategi och man har slagit fast att strategin har slagit index med marginal. Källkritisk ska man vara men majoriteten av all backtesting visar att strategin fungerar alldeles utmärkt.
Magic formula använder sig av två nyckeltal
- EY (Earnings Yield= EBIT/EV)
- ROC (Ebit/ Investerat kapital
Lite förenklat kan man säga att EY sorterar fram lågt värderade bolag i förhållande till företagets rörelseresultat.
ROC är avkastning på eget kapital och kan ses som hur effektivt företaget är på att använda det investerade kapitalet.
Kritik mot Magic formula
- Källkritisk ska man vara. Det finns inget magiskt med detta, trots namnet och förvänta dig inga underverk MEN Magic formula är lätt att följa och har gett bra avkastning. Formeln har ett problem och det är att om vi tar exempelvis råvarubolag eller biomedicinska bolag som under ett år kan haft höga råvarupriser eller man har fått igenom en studie. Då kan bolagets vinst skjuta i höjden och dessa faller väl ut i screeningen. Detta går ju att förebygga ofta genom att lägga in ett eget nyckeltal som börsvärde och sätta det till 1 miljard. Använda F-score eller använda ett P/E-tal sätta min-värdet till 0 och låta P/E vara inställt på 3 år. Då får man bort en del av "bruset".
- Kan vara jobbigt om en aktie faller och man vill sälja eller köpa för den delen
- Tar inte hänsyn till risker (politiska, råvarubolag, biomedicinska bolag)
Fungerar Magic Formula i Sverige?
Fungerar denna strategi i Sverige?
Ja det gör den. Enligt Börsdata som gjort en backtestning av strategin. Strategin har avkastat bra mycket bättre än SIXR. Börsdatas backtesting gav drygt 21%, Börslabbet har också gjort en egen backtesting som gav 18%.

Hur går det till?
Börsdata har en egen screener för detta som jag använder. Börsdata är för övrigt ett mycket bra verktyg som jag använder mycket. Har köpt pre-versionen. Finns en gratis version för amerikanska aktier, Magic formula investing. Jag jobbar bara med svenska aktier på grund av courtaget.
Det går att kombinera med F-score som sorterar bort bolag som fått positiv kursutveckling på grund av enstaka goda resultat. Nyckeln är att man ska sprida ut köpen över ett år. Läser man om Magic formula ska man sälja aktierna man haft efter ett år på grund av amerikanska skatteregler. Jag har inte satt mig in i detta eftersom jag bara investerar i svenska aktier.
Magic Formula kan kombineras med andra nyckeltal som P/B eller momentum.
Sammansatt momentum
Jag använder börsdata och exporterar aktierna in i ett exceldokument. Jag sparar mina screeners i börsdata så jag kna använda dessa igen, För denna metod använder jag nyckeltalen börsvärde, f-score, kursutveckling 3 månader, 6 månader och 1 år. Du får då fram aktier som ligger i starkt momentum. Aktiemarknaden är lite trög vad gäller förändringar och bolag tenderar att ligga kvar i uppåttrend. Denna metod är dock volatil och risken att man köper på toppen/nära toppen finns.
Trendande värde

Trendande värde, eller value composite är kanske en av de mest testade kvant-strategierna. Shaughnessy beskriver i boken hur man ska leta efter billiga (läs undervärderade) aktier. Vi vill inte betala mer än vi behöver. Shaughnessy plockade fram en kombination av olika nyckeltal som han kallade för (value composite).
Trendande värde som jag använder är nyckeltalen
- P/E (pris/vinst)
- P/B (pris/eget kapital)
- P/S (pris/försäljning)
- P/FCF (pris/fritt kassaflöde)
- EV/EBITDA ((värderingstal som tar hänsyn till avskrivningar)
- Direktavkastning
Denna strategin har visat sig ge en riktigt bra avkastning

Trendande direktavkastning
Trendande utdelning går ut på att plocka fram de bolag som har högs direktavkastning. Sedan sorterar man ut de bolag som ligger i starkt momentum. Du får då bolag som delar ut pengar men också ger kursutveckling. Skeptiker till utdelningsaktier menar på att det är ett "nollsummespel". Ofta går aktien ned lika mycket i %/kronor på X-dagen som bolaget delar ut. Återinvesterar man utdelningen så får man dock fin "ränta på ränta"- effekt.
Trendande kvalité
Bolag rangordnas efter hur bra de är på att exempelvis använda investerarnas kapital.
Trendande tillväxt
Denna strategi hittade jag hos snållänningen. En webbsida som också håller på med kvantiserad investering. Jag tycker denna är väl genomtänkt och man kan ju laborera lite själv med börsvärde, f-score så man får bort förhoppningsbolag. Strategin går ut på att sortera fram bolag med bäst vinsttillväxt och omsättningstillväxt. Bolag som lyckas växa bra vinstmässigt och omsättningsmässigt. Blir en bra del i din tillväxtportfölj.
Skapa din egen webbplats med Webador